S výhledem na dobrou předpověď počasí se ve čtvrtek na chatu inicializoval nápad podívat se na zámek v Lánech - a s baťůžky. Rychlá akce byla rozeslána mailem, sraz byl stanoven na 9.30 na parkovišti v Lánech u zámku. První dorazili Jirka_Plz s Janou a de facto otevírali jak parkoviště (9.30), tak areál zámeckého parku (10.00). Marek s Blankou a spol. (Tomis na Pegu a další kolega na Dragstaru) dobuřili kolem desáté ánžto je zbrzdila rozkopaná Praha a trochu kufrovali...

lany05-06 Po zaparkování strojů jsme vyrazili na prohlídku zámeckého parku, který je skutečně rozlehlý a krásně upravený (aby ne, holt výletní sídlo prezidentů, hradní stráž na každém kroku...). K zámku nás nepustili (škoda, mohli jsme probrat možná něco zásadního s panem prezidentem...), ale to nevadilo, protože zámecká úprava včetně leknínového jezírka plného červených rybiček je skutečně parádní. Trochu nás pouze zaskočil východ z areálu, vedoucí dvorem s obouchaným zemědělským nářadím a strojovým parkem - to už moc reprezentativní nebylo.

lany05-11 Další cíl byl určen - Křivoklát. Ještě před opuštěním Lán jsme se zastavili na místním hřbitově u hrobu T.G.Masaryka. Hrob celé Masarykovy rodiny překvapí jednoduchostí a neokázalostí, žádné pompézní náhrobky nebo velké poutače - skoro by se řeklo - upřímný, lidový - jako asi náš první pan prezident sám.
Pak už jsme vyrazili (trochu oklikou, aby to bylo zajímavější) na Křivoklát.

lany05-15 Do Křivoklátu (tedy města, ne na hrad) jsme dorazili kolem jedné a hned zaparkovali u příjemné hospůdky s venkovním posezením - prostě oběd je potřeba. Měli jsme šťastnou ruku, hezké prostředí a vynikající jídlo (až na to, že neměli naše nealko pivo - a ty německý jsou opravdu hrozný...). Poseděli jsme asi hodinku a vyrazili dál - rozhodnutí necpat se na prohlídku hradu a využít krásného počasí k najetí více kilometrů se při pohledu na přeplněné parkoviště pod hradem ukázalo jako výsostně správné. Tak jsme jenom přibrzdili v podhradí a udělali pár fotek.

lany05-16 Dále cesta vedla přes Beroun směrem na Karlštejn. A aby to nebylo tak jednoduché - udělali jsme si (nechtěnou) okliku přes Koněpruské jeskyně. U nich jsme pouze vytočili místního hlídače parkoviště (zjevně po úpalu) tím, že jsme mu zaparkovali před cedulí a jali se hledat v mapě, kde že tan Karlštejn je. Chvíli vrčel něco o frajeřích na motorkách soukromém pozemku ale pak si asi spočítal že při tom pařáku dostat ještě na budku mu zjevně nestojí za to a usadil se pod slunečník. Po zorinetování jsme za chvíli dorazili - opět ne na Karlštejn, ale do Karlštejna.

lany05-18 Tady jsme zaparkovali u restaurace mezi stánky se suvenýry a cizineckými legiemi s foťáky a dali si poslední občerstvení. Chvíli jsme poseděli, obešli stánky hledaje dealerskou stopu Jirky A (a nic - vše v režii konkurence...), zaplatili parkovné (hrůzné - 70,- Kč na moto/ hodinu - ale podařilo se nám platit vždy jednou za 2 motorky), rozloučili se, Jirka s Janou vyrazili na Plzeň a zbytek spodem přes Sázavu na severovýchod, kam s ještě jednou zastávkou na kafe dorazili.

Tak to asi bylo vše na začátek sezony - doba rodinných dovolených začíná, takže asi na čas vyměníme dvoukolé oře za vozy vyšších kubatur nebo letadla (ovšem, pravda, jak kdo - některé naopak čeká i skutečná dovolená v sedle Pega - těšíme se na reportáže asi ponejvíce ze Slovače). Dnešní výlet byl povedený po všech stránkách, tak brzy zase Ride for Fun!

Fotoalbum z akce.